Ziua mondială a vegetarianismului

n fiecare an la 1 octombrie este marcată Ziua mondială a vegetarianismului (World Vegetarian Day). Această zi a fost stabilită în anul 1977 de către Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS), fiind aprobată ulterior, în 1978, de Uniunea Internaţională a Vegetarienilor (UIV), conform site-ului https://worldvegetarianday.navs-online.org/.

Fondată în 1974, Societatea Vegetarienilor din America de Nord (NAVS) este o organizaţie educaţională, al cărei obiectiv urmăreşte două direcţii. Prima direcţie vizează oferirea unei reţele de suport pentru membrii şi grupurile afiliate NAVS şi pentru vegetarieni în general, iar cea de-a doua direcţie vizează informarea publicului despre modul în care vegetarianismul aduce beneficii oamenilor, animalelor şi Pământului pe care cu toţi trăim. Realizarea acestor obiective se face prin mai multe mijloace, între care revista trimestrială a NAVS - ''Vegetarian Voice'' -, apariţia şi distribuirea altor publicaţii de profil, găzduirea de conferinţe, oferirea de consultanţă.

Începând din 1975, NAVS organizează şi sponsorizează conferinţe educaţionale anuale (inclusiv trei evenimente la nivel mondial). Conferinţele ''Vegetarian Summerfest'' organizate de NAVS sunt deschise pentru oricine este interesat să afle mai multe despre vegetarianism. Acest eveniment naţional dedicat vegetarianismului atrage între 500-600 de oameni de toate vârstele. Numeroasele aspecte ale unui trai vegetarian sunt abordate prin intermediul unor prelegeri, cursuri şi demonstraţii culinare. La aceste evenimente sunt prezente zeci de autorităţi în domeniu, între care medici, dieteticieni, autori şi activişti sociali. De asemenea, sunt organizate şi sesiuni speciale pentru copii şi tineri. NAVS oferă asistenţă celor 145 de grupuri independente afiliate locale, publică şi distribuie broşuri şi pliante precum cel intitulat ''Vegetarianism: Answers to the Most Commonly Asked Questions'', se mai menţionează pe site-ul amintit.

Uniunea Internaţională a Vegetarienilor a fost înfiinţată în 1908, la Dresda, în Germania, aceasta fiind o reţea globală care cuprinde numeroase organizaţii independente din întreaga lume şi care promovează vegetarianismul. Tot începând din 1908 au fost organizate, în diverse oraşe ale lumii, congrese privind vegetarianismul, primul congres având loc chiar la Dresda.

Ziua de 1 octombrie reprezintă data la care începe ''Luna de conştientizare a vegetarianismului'', care îndeamnă la o informare şi conştientizare asupra beneficiilor vegetarianismului. Putem contribui astfel la crearea unei lumi mai bune, deoarece dieta vegetariană şi-a dovedit beneficiile pentru sănătate, salvarea vieţii animalelor şi conservarea mediului, potrivit sursei amintite mai sus. Deşi 1 octombrie reprezintă data oficială, evenimente pot fi programate şi la o altă dată apropiată acestei zile.

Numărul adepţilor vegetarianismului creşte de la an la an. Motivele pentru care tot mai mulţi oameni decid să adopte o astfel de alimentaţie sunt numeroase, de la cele de natură religioasă, cele bazate pe compasiune faţă de animale, până la convingerea că acest mod de alimentaţie reprezintă un stil de viaţă sănătos.

Vegetarianismul exclude consumul produselor de origine animală în totalitate. Există însă şi variante de alimentaţie vegetariană, în care carnea este exclusă, nu însă şi ouăle sau alte produse obţinute de la animale, precum lactatele sau mierea. Sunt, astfel, ovo-lacto-vegetarieni (cei care mănâncă ouă şi produse lactate), lacto-vegetarieni (cei care consumă produse lactate, dar nu şi ouă), ovo-vegetarienii (cei care nu mănâncă produse lactate, dar manâncă ouă).

În România a fost înfiinţată în 1991 Societatea Vegetarienilor din România.

În Marea Britanie a luat fiinţă în ianuarie 2014 o organizaţie, Veganuary, care îi încurajează pe oameni să încerce să fie vegani în luna ianuarie. În ianuarie 2019, spre exemplu, zeci de mii de americani au acceptat provocarea organizaţiei britanice Veganuary de a încerca alimentaţia vegană, fără produse de origine animală, alăturându-se astfel campaniei ''Veganuary''. La nivel mondial, 226.000 de persoane s-au înrolat în 2019 în programul ''Veganuary'', mai multe decât în 2018, când au fost înregistraţi 168.000 de participanţi, după cum a explicat o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

În întreaga lume există numeroase personalităţi adepte ale vegetarianismului, printre acestea numărându-se, spre exemplu, muzicianul britanic Paul McCartney.

SURSAAGERPRES.RO

No Comments Yet.

Leave a comment