Valul de pensionări din învăţământ lasă Iaşul fără cadre didactice!

Noul an şcolar va începe la Iaşi cu un val de pensionări * la ora actuală, sunt 95 de cadre didactice care au împlinit vârsta pensionării, însă doar 51 dintre acestea au decis să rămână la catedră cât timp le va permite legislaţia * au rămas, însă, 685 de catedre complete şi incomplete disponibile * acestea vor putea fi ocupate fie urmare a unui concurs judeţean de cei care au obţinut nota minimă 5 la concurs, fie prin sistemul orelor suplimentare, detaşare sau plata cu ora

Au mai rămas câteva zile până la începerea noului an şcolar 2019 - 2020. Cu toate acestea, aproape jumătate dintre elevii de clasa a VII-a nu vor primi manuale. Declaraţia a fost făcută de şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean, Genoveva Farcaş, în cadrul unei conferinţe de presă. Nici la capitolul cadre didactice Iaşul nu stă prea bine. Doar 75 la sută dintre ei sunt titulari. Un număr impresionant de cadre didactice ies la pensie în următoarea perioadă.
După Bucureşti, Iaşul este judeţul cel mai mare număr de elevi şi şcolari înscrişi în sistemul de învăţământ. Aceştia învaţă în 219 unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, dintre care 99 sunt în urban, 120 în rural, şi sunt 387 unităţi de învăţământ arondate. Copiii părinţiilor cu dare de mână învaţă în 43 de unităţi particulare, jumătate dintre acestea fiind grădiniţe. „Instituţiile de învăţământ formează o reţea complex şi diversă. Există diferite tipuri de unităţi de învăţământ pornind de la grădiniţe până la licee, colegii şi şcoli postliceale. Mai mult decât atât, în sistemul de învăţământ ieşean funcţionează, în anul şcolar 2019 – 2020, 43 de unităţi de învăţământ particular. Mai bine de jumătate dintre acestea sunt grădiniţe. Au fost înfiinţate de două unităţi de învăţământ noi. Este vorba de o grădiniţă şi o şcoală primară. Învăţământul particular din Iaşi deşi nu este printre primele locuri la nivel naţional ca număr de elevi este ofertant pentru părinţi, asta ne- arată faptul că anual peste o sută de noi elevi intră în sistemul privat la şcoli. Iată că şi ofertele educaţionale se extind”, a declarat Genoveva Farcaş, inspectorul şcolar general.
A scăzut numărul elevilor

Numărul elevilor a scăzut în mod vizibil în ultimii doi ani. În anul şcolar 2017 -2018 erau înregistraţi 126.342 de elevi în sistemul şcolar preuniversitar ieşean, prognoza pentru acest an fiind de 123.838 de elevi. „O analiză atentă ne conduce la faptul că există cu certitudine o scădere a numărului de elevi în sistemul de învăţământ de masă din judeţul Iaşi, iar această scădere nu este una nesemnificativă, aşa cum ar părea la o primă vedere. Faţă de acum doi ani, avem cu 2.500 de elevi mai puţini înscrişi în sistemul de învăţământ din judeţul nostru. Sunt corespunzător a trei unităţi de învăţământ”, declară Genoveva Farcaş.
În viitorul an şcolar sunt înscrişi peste 7.000 de copii în clasa pregătitoare. Sunt 3.431 de fete şi 3.577 băieţi înscrişi în clasa pregătitoare, dar şi mult mai puţini copii care nu au împlinit încă vârsta de şase ani. „În anii trecuţi, numărul era cu mult mai mare, însă constatăm că părinţii au analizat cu atenţie şi discernământ care sunt beneficiile intrării în sistemul de educaţie mai devreme de 6 ani. Iată că este importantă opţiunea pentru a aduce copilul la şcoală atunci când acesta împlineşte 6 ani şi, evident, are dezvoltarea psihosomatică”, a declarat Genoveva Farcaş.
În sistemul de învăţământ preprimar, la nivelul judeţului în anul şcolar 2019 – 2020 sunt înscrişi 18.350 de copii, din care sunt 5.528 copii înscrişi la grupa mică. Sunt tot mai mulţi părinţi care solicită înfiinţarea unor grădiniţe cu program prelungit în Iaşi, Paşcani şi Hârlău. Pentru părinţii care sunt foarte ocupaţi şi au un program de muncă încărcat vin în ajutor două grădiniţe cu program săptămânal.
Peste 1.200 de elevi de peste graniţe

În anul şcolar în curs sunt 303 elevi din Republica Moldova şi Ucraina care au fost admişi în judeţul Iaşi, conform programului guvernamental de şcolarizare a românilor de pretutindeni. Însă, numărul total al elevilor din Republica Moldova şi Ucraina este de peste 1.200 elevi înscrişi în clasele IX - XII şi la şcolile profesionale din judeţ. „Conform legislaţiei, se oferă o bursă lunară de 60 de euro. Oportunităţile pe care le oferim pentru a susţine şcolarizarea acestor elevi şi a celor care provin din mediul rural şi optează pentru cazare în cămine sunt pentru 2.934 de persoane. Aceasta este oportunitatea de cazare în cămine. Este adevărat că numărul solicitărilor este mai mare. Este nevoie de amenajarea căminelor ce aparţin Liceului Tehnologic de Mecatronică şi a Liceului Tehnologic Dimitrie Leonida. Am stabilit un plan de perspectivă pentru ca aceste două cămine să fie renovate pentru a fi date în folosinţă în anul şcolar viitor”, a spus şefa ISJ Iaşi.
E nevoie de dascăli

Anul şcolar 2019 – 2020 începe cu un val de pensionări. Sunt 95 de cadre didactice care au împlinit vârsta pensionării, însă doar 51 dintre ei au decis să mai rămână la catedră cât timp le va permite legislaţia.
În judeţ sunt 8.600 de cadre didactice, dintre care 75% sunt titulari, iar 25% suplinitori. Anul acesta au fost înregistrat un număr de 115 profesori debutanţi. „Fără îndoială dascălii, profesorii sunt resursa cea mai importantă pe care o avem în atenţie. Aproximativ 8.600 de profesori sunt în sistemul de învăţământ ieşean. Ne interesează în mod special cei care au intrat anul acesta în sistem. Sunt absolvenţi ai promoţiei 2019. Dintre cei 115 debutanţi, 7 sunt titulari”, a declarat Genoveva Farcaş. Numărul nu este suficient. Au rămas 685 de catedre complete şi incomplete disponibile. Ele vor putea fi ocupate fie urmare a unui concurs judeţean de cei care au obţinut nota minimă 5 în şedinţa publică de vineri, fie prin sistemul orelor suplimentare, detaşare sau plata cu ora. „Ne străduim ca pe 9 septembrie elevii să aibă profesori buni, cu expertiză superioară, deosebită”, a spus Genoveva Farcaş.
În ciuda optimismului şefei de la Inspectoratul Şcolar Iaşi, elevii de clasa a VII-a vor începe anul şcolar fără manuale. „Sunt primite în proporţie de 63 la sută. Urmează să le livrăm şi pe celelalte cu promptitudine în măsura în care MEN ni le transmite”, a spus Genoveva Farcaş.

SURSAZIARULEVENIMENTUL.RO

No Comments Yet.

Leave a comment