Un nou atelier la Palatul Culturii din Iași: „Tradiție și multiculturalitate: ceramică raku”

Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub egida „Iași – Capitala Tineretului din România”, organizează o serie de ateliere cu tema „Tradiție și multiculturalitate: ceramică raku”. Evenimentele vor avea loc în Sala de Educație Muzeală a Palatului Culturii din Iași, în zilele de 11, 16, 18 și 31 iulie 2019, începând cu ora 10.00.

Adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani, activitățile practice vor fi animate de ceramistul Mihai Spiridon, care va realiza o prezentare a procesului de obținere a ceramicii raku - o tradiție a Curții Imperiale japoneze din secolul al XVI-lea, de a servi ceaiul în natură, într-o ceașcă încălzită „la roșu”. La începutul secolului al XX-lea, această tehnică ajunge în Europa și se dezvoltă ca tendință artistică, astăzi raku-ul fiind o formă de expresie în ceramică.

Procesul de realizare a acestei tehnici presupune două faze de ardere - biscuitarea și glazurarea. Acestea vor fi realizate în atelierul artistului, iar partea aplicativă, practică, desfășurată în Sala de Educație Muzeală, va consta în decorarea vaselor de către participanții la ateliere, folosind glazuri cu oxizi metalici. Obiectele ceramice astfel create și decorate vor intra în posesia participanților, în cadrul atelierului de pe 31 iulie 2019.

Pentru detalii și programare, persoanele interesate sunt rugate să ne contacteze la numărul de telefon: 0232 275979, int. 142 sau 129.

La aceste ateliere, intrarea va fi liberă. Vă așteptăm cu drag!

Ateliere cu tema „Tradiție și multiculturalitate: ceramică raku”

Un proiect derulat în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, sub egida „Iași – Capitala Tineretului din România”

Sala de Educație Muzeală a Palatului Culturii din Iași: 11, 16, 18 și 31 iulie 2019, începând cu ora 10.00

Adresate tinerilor cu vârsta cuprinsă între 14 și 30 de ani

Ceramistul Mihai Spiridon
Raku este o tehnică deosebită de prelucrare a ceramicii, ce are la bază o tradiție japoneză, veche de secole, de a servi ceaiul în natură, într-o ceașcă încălzită „la roșu”. Tehnica prin care se obține acest tip de ceramică a ajuns în Europa la începutul secolului al XX-lea și s-a dezvoltat ca tendință artistică, iar raku-ul este acum o formă de expresie în ceramică.

În mod tradițional, obiectele sunt formate cu mâna (o asemănare cu tehnica modelării în cultura Cucuteni), deci nu cu ajutorul roții olarului. Acestea sunt scoase din cuptorul de ardere când sunt încă fierbinți, apoi sunt puse direct în apă sau lăsate să se răcească la aer.

Procesul de realizare a acestei tehnici presupune două faze de ardere - biscuitarea (arderea pieselor la o temperatură joasă) și glazurarea (o nouă ardere, la foc rapid, la apropape 1 000°). Obiectele sunt apoi scoase brusc din cuptor, introduse în talaş şi stropite cu apă. Aceste etape vor fi realizate în atelierul artistului, dar partea de decorare a vaselor, la care participanții vor folosi glazuri cu oxizi metalici, se va desfășura în Sala de Educație Muzeală. Obiectele ceramice astfel create și decorate vor intra în posesia participanților, în cadrul atelierului de pe 31 iulie 2019.

Ceramica Raku este o provocare pentru artiștii contemporani, care descriu ca fiind fascinantă experiența de a lucra în această tehnică. Este o provocare, există un melanj între ceramică și dans – dans al focului şi al fumului, este risc, surpriză și încântare. Cei care lucrează în această tehnică spun că sunt mereu nerăbdători să vădă rezultatele, pentru că ele sunt neprevăzute. Şocurile termice acționează atât asupra formelor, cât și a culorilor şi a texturilor.

Cuptorul nu este doar un mijloc tehnic prin care se transformă ceramica, este și o metaforă extraordinară a riscului, a frumuseții, a plăcerii. Pentru că asta înseamnă, în traducere, raku – plăcere. De la plăcerea de a modela și de a picta ceramica, până la plăcerea de a bea ceai, ceea ce ne transpune în spațiu și timp, într-o lume în care frumusețea vieții venea din mici dichisuri. Cert este că frumusețea adevărată durează, transcede timpul. Îi invităm așadar pe tineri, în mod special, să redescopere această artă spectaculoasă.

Demonstrația de ardere nu va fi posibilă în atelierul nostru de la Palatul Culturii, aceasta se va face în atelierul artistului, dar tinerii care vor participa la atelier vor decora obiectele și vor putea observa, la reîntâlnirea cu ele, transformarea spectaculoasă, prin efectee de culoare obținute pe suprafața obiectului.

Noi am decorat câteva astfel de vase, artistul le-a luat în atelierul său, pentru cele de-al doilea proces de ardere, iar când ni le-a adus, practic a fost nevoie să urmărim cele mai mici indicii pentru a ne da seama care sunt obiectele pictate de noi, pentru că transformarea a fost uimitoare.

În România, Ion Cojocariu este cel care a început inițierea tehnicii raku în ceramica românească - în 1994, la Constanța.

SURSA ZIARULDEIASI.RO

No Comments Yet.

Leave a comment