Sală polivalentă „municipală“ vs. sală polivalentă „județeană“

După sala polivalentă „judeţeană“, Municipalitatea plusează cu proiectul unui nou stadion. Proiectarea noii săli şi a viitoarei arene sportive a fost scoasă la licitaţie de către administraţia oraşului. Vor costa în jur de 6 milioane de lei. Numai sala de sport ar costa 50 de milioane de euro. Nu se ştie unde vor fi amplasate obiectivele sportive şi nici de unde se vor lua banii.

Primăria Iaşi a lansat, la sfârşitul săptămânii trecute, două licitaţii pentru atribuirea contractelor de proiectare a unor obiective cu destinaţie sportivă. Primul dintre ele, un nou stadion, porneşte de la valoarea estimată de 3,95 milioane de lei, ofertele fiind aşteptate până pe 11 septembrie.

„Obiectivul «Proiectare Stadion Munici­pal» cuprinde proiectarea unui stadion municipal cu o capacitate de 15.000-20.000 de locuri şi care să beneficieze de toate dotările cerute de normele FRF şi UEFA, în ceea ce priveşte terenul de joc şi spaţiile pentru (activităţi, n.r.) sportive, oficiali şi presă, precum şi dotările necesare unei arene sportive“, se arată în caietul de sarcini, document care pare făcut în grabă.

Caietul de sarcini propune două amplasamente pentru viitoarea arenă: cel pe care se află Stadionul „Emil Alexandrescu“ şi cel din Moara de Vânt - „într-o zonă cu o suprafaţă totală de 140 ha, ce include Spitalul Regional de Urgenţe lași, campusuri şcolare şi universitare, funcţiuni dedicate serviciilor specifice activităţilor din această zonă“.

Câştigătorul licitaţiei va avea la dispoziţie între şase şi opt luni pentru realizarea proiectului pe hârtie. Ambele termene „pică“ în preajma sau în toiul campaniei pentru alegerile locale, prevăzute să aibă loc la începutul lui iunie 2020. Sunt puţine şanse, în schimb, ca lucrările de construcţie să înceapă anul viitor, chiar dacă licitaţia ce va fi organizată în acest sens ar putea să desemneze un câştigător.

În aprilie, oficiosul Primăriei ieşene anunţa un proiect de modernizare a actualului stadion din Copou, care va include şi parcare subterană.

„Din calculele preliminare, costurile pentru modernizarea stadionului «Emil Alexandrescu» se vor ridica la circa 48 de milioane de euro. Nu vor fi afectate zonele edilitare din imediata vecinătate şi nici Parcul Expoziţiei, circulaţia autovehiculelor şi accesul în zona stadionului urmând a fi refăcute“, scria „Curierul de Iaşi“ la mijlocul lunii aprilie.

Unde va fi Polivalenta „municipală“

Odată cu proiectarea stadionului, a fost lansată şi licitaţia pentru viitoarea sală polivalentă. Este vorba despre o „sală multifuncţională care să ofere o dotare modernă pentru organizarea de evenimente sportive, concerte, congrese şi alte evenimente culturale“, potrivit caietului de sarcini.

Ca şi în cazul stadionului, banii pentru plata proiectării, aproape două milioane de lei, provin din bugetul local. Licitaţia are ca dată limită de depunere a ofertelor 9 septembrie şi un termen de şase luni pentru finalizarea documentaţiei prevăzute în contract.

Viitoarea sală cu o capacitate de 10.000 de locuri ar urma să fie construită ori în zona Moara de Vânt, lângă SRU şi, eventual, noul stadion, ori în zona Tudor Vladimirescu - aici fiind propuse două amplasamente: în curtea fostului CET sau acolo unde se află garajul Companiei de Transport Public.

Potrivit Planului Urbanistic Zonal, adoptat în Consiliul Local la sfârşitul anului 2017 pentru prima locaţie, construcţia va avea o înălţime maximă de 25 metri şi va cuprinde şase niveluri: subsol, parter şi patru etaje.

Pe de altă parte, Consiliul Judeţean Iaşi a bătut palma cu administraţia comunei Miroslava pentru un proiect similar. Cu o capacitate de 15-16.000 de locuri, Sala polivalentă „judeţeană“ ar urma să fie construită în localitatea Brătuleni, pe Şoseaua de Centură, lângă al doilea parc industrial al Miroslavei (aflat, şi el, în stadiu de proiect). Cu două săptămâni în urmă, preşedintele CJ a anunţat preluarea proiectului noii săli de către Compania Naţională de Investiţii.

La sfârşitul anului trecut, după ce consilierii judeţeni se declaraseră de acord cu preluarea în administrare a celor aproape 7 hectare de teren de la Miroslava pentru realizarea acestui proiect, primarul Mihai Chirica a afirmat ironic: „Dacă domnul Maricel Popa (preşedintele CJ, n.r.) face sală polivalentă de 16.000 de locuri la Miroslava, dau câte o şampanie fiecărui locuitor al comunei, chiar dacă va trebui să mă împrumut la bancă“.

Pentru realizarea întregului obiectiv, o primă estimare a conducerii Municipalităţii indică costuri de peste 50 de milioane de euro. Ca o comparaţie, sala inaugurată în 2014 la Cluj-Napoca a fost construită de primăria locală din fonduri proprii, are 10.000 de locuri şi a costat 15 milioane de euro, iar după ultimele modernizări a ajuns la 24 milioane de euro.

SURSAZIARULDEIASI.RO

No Comments Yet.

Leave a comment