Pasaj aerian în rondul ERA? În scurt timp numai cu avionul veți traversa zona

Dezbateri interesante ieri în cadrul Comitetului Consultativ pentru Siguranţă Rutieră de pe lângă Prefectura Iaşi. Totul a pornit de la „dopurile“ tot mai grele care se formează des la Rond Era

Autorităţile propun soluţii ca să elimine „gâtuirea“ drumului european, prin eliminarea sau eliberarea de trafic a sensului giratoriu de la Era Park. În acelaşi timp, primarul de la Valea Lupului ameninţă că va scoate oamenii în stradă dacă Primăria Iaşi nu amenajează cele patru treceri de pietoni de pe drumul european, aşa cum a promis la începutul acestui an. Şi reprezentanţii Direcţiei Regionale Drumuri Naţionale Iaşi vin cu noi propuneri: au anunţat că vor suplimenta marcajele de atenţionare din curba morţii de la Bălţaţi. Toate acestea s-au discutat ieri, în cadrul Comitetului Consultativ pentru Siguranţă Rutieră de pe lângă Prefectura Iaşi.

Propunerea a fost făcută

Autorităţile din Iaşi caută soluţii pentru a înlătura „dopul“ de pe drumul european care trece prin Valea Lupului reprezentat de sensul giratoriu ce duce la complexul Era Park. Reprezentanţii Prefecturii şi cei ai administraţiei locale din din Valea Lupului au precizat ieri, în cadrul Comitetului Consultativ pentru Siguranţă Rutieră, faptul că vor contacta reprezentanţii complexului Era Shopping Park pentru a identifica o soluţie de construire a unui pasaj peste drumul european, pentru cei care ies din Iaşi şi merg la cumpărături la acest complex. Este, aşadar, în acest moment doar o propunere, fiind aşteptată poziţia dezvoltatorului, dar oficialii ieşeni cred că acesta nu poate fi decât interesant de un acces cât mai facil în viitorul mall. Ideea se cere pusă în practică deoarece în zonă au demarat deja lucrările construirii celui mai mare mall din regiune, Mall Moldova, iar traficul se prevede a fi unul infernal dacă nu se găsesc soluţii pentru descongestionarea lui. „Dacă nu găsim soluţii acum, cei care vor merge la această destinaţie, vor aglomera foarte mult drumul. Ideea unei barete supraterane care să traversează drumul european pe deasupra este bună. Maşinile care ies din Iaşi şi merg către Târgu Frumos ar avea un flux continuu. Sensul giratoriu nu face faţă virajului la stânga, dinspre Iaşi. Ar trebui să gândim şi pentru copiii noştri, în perspectivă“, a spus Dragoş Moisuc, şeful Biroului Drumuri Naţionale şi Europene (BDNE) din cadrul Poliţiei ieşene, referindu-se la posibilitatea eliminării sensului giratoriu de la Era Park.

Un proces ce a blocat tot

Până atunci, primarul din Valea Lupului a ameninţat ieri că va bloca drumul european dacă Primăria Iaşi nu va realiza cele cinci alveole pentru mijloacele de transport, trecerile de pietoni şi refugiile de pe mijlocul drumului european. Primăria Iaşi şi Miroslava se află în litigiu pentru şesul Bahluiului, care include şi partea stângă a drumului european, de la ieşire din Iaşi către Leţcani. Deoarece există un litigiu în acest moment, Primăria Iaşi nu poate executa partea care i-ar reveni din trecerile de pietoni din zona Valea Lupului, şi nici celelalte obiective. „S-au obţinut avize, s-au făcut indicatorii economici, s-a bugetat lucrarea. Sunt bani în buget, numai că Primăria Iaşi nu doreşte să execute lucrarea, deşi poate. Acuşi vin ploile şi nu se mai poate face nimic. Ne trebuie neapărat o trecere de pietoni pe vârful dealului, la Antibiotice: acolo se poate întâmpla o nenorocire oricând. Sunt 12 blocuri pline cu locatari plus angajaţii Antibiotice, care traversează strada nelegal“, a precizat Dumitru Mihăiliuc, primarul comunei Valea Lupului. „La trecerile de pietoni din Valea Lupului am constatat faptul că există o întârziere importantă în demararea lucrărilor de către municipalitatea ieşeană, în condiţiile în care proiectul a fost finalizat încă din luna august. Motivul imvocat de către reprezentanţii Primăriei a fost litigiul teritorial existent între unităţile administrative teritoriale Miroslava şi Iaşi, care afectează şi zona în care ar urma să fie realizate trecerile“, a spus şi Marian Şerbescu, prefectul judeţului Iaşi. Procesul este însă în fază incipientă, fără şanse de a se finaliza prea curând.

Vopsea reflectorizantă pe „Europeană“

Tot în cadrul Comitetului Consultativ pentru Siguranţă Rutieră, reprezentanţii Regionalei Drumuri şi Poduri Iaşi au anunţat că vor aplica măsuri de avertizare mai riguroase în „curba morţii“ de la Bălţaţi, unde în ultimile săptămâni au avut loc două accidente grave cu mai multe decese. „Vor fi instalate benzi rezonatoare, axul drumului va fi dublat, iar presemnalizarea curbei va fi suplimentată. Am prevăzut asta şi vom face în curând aceste lucrări“, au precizat reprezentanţii DRDP Iaşi. În cadrul întrunirii, reprezentanţii Asociaţiei pentru Protecţie Rutieră „WorldStreet“ au cerut instituţiei marcarea drumurilor naţionale cu vopsea reflectorizantă până la începerea ploilor de toamnă.

SURSA.ZIARULDEIASI.RO

No Comments Yet.

Leave a comment