Lipsa proiectanţilor face imposibilă modernizarea trecerilor la nivel cu calea ferată!

Prefectul Iaşului a anunţat că, la Bălţaţi, în zona unde se petrec foarte multe accidente grave, vor fi instalate benzi rezonatoare, axul va fi dublat, iar presemnalizarea curbei va fi suplimentată * pentru îmbunătăţirea situaţiei traficului din Podu Iloaiei, s-a solicitat Primăriei locale să identifice soluţii pentru a muta târgul de animale din localitate

Ieri a avut loc şedinţa de lucru a Comitetului Consultativ pentru Siguranţa Rutieră, dedicată analizării mai multor probleme apărute în traficul pe DN 28, ca şi situaţiei trecerilor la nivel cu calea ferată de pe raza judeţului Iaşi. La întâlnire au participat reprezentanţi ai Poliţiei Rutiere, Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Iaşi, CFR Infrastructură Iaşi, Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier, Primăriei municipiului Iaşi, Primăriei Valea Lupului, ca şi ai Asociaţiei pentru Protecţie Rutieră Worldstreet. Dat fiind numărul problemelor care apar în traficul din judeţ şi complexitatea acestora, prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, a decis modificarea frecvenţei şedinţelor Comitetului, acestea urmând să aibă loc lunar, în loc de trimestrial. „Chiar dacă deciziile comitetului sunt doar consultative, Instituţia Prefectului neavând atribuţii directe în gestionarea aspectelor referitoare la circulaţie, din dezbaterile organizate rezultă deseori soluţii concrete la probleme punctuale”, a precizat Şerbescu.

Astfel, o soluţie aplicabilă imediat a fost identificată cu privire la curba de la Bălţaţi, unde prefectul a anunţat că vor fi instalate benzi rezonatoare, axul va fi dublat, iar presemnalizarea curbei va fi suplimentată. „Deşi curba respectivă este şi acum semnalizată conform prevederilor legale, s-a constatat că au loc numeroase accidente în care sunt implicaţi şoferi care nu cunosc zona şi care sunt înşelaţi de caracteristicile traseului”, spune Şerbescu.

În ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei traficului din Podu Iloaiei, s-a solicitat Primăriei locale să ia măsurile necesare pentru a împiedica parcarea maşinilor la marginea drumului naţional, precum şi să fie identificate soluţii pentru a muta târgul de animale. „Pentru fluidizarea traficului, o soluţie imediată ar fi ca trecerile de pietoni din centrul localităţii să fie înlocuite cu una singură, dotată cu semafor acţionat la cerere. Totodată, virajul la stânga spre Popeşti din apropierea podului peste Bahlui va fi interzis. Urmează să avem o întâlnire la Podu Iloaiei cu autorităţile locale, pentru discuţii detaliate referitoare la aceste măsuri”, a afirmat prefectul Iaşului.

Referitor la trecerile de pietoni ce urmează să fie realizate în zona Valea Lupului, prefectul a constatat existenţa unei întârzieri importante în demararea lucrărilor de către municipalitatea ieşeană, în condiţiile în care proiectul a fost finalizat încă din luna august. „Motivul invocat de reprezentanţii Primăriei a fost litigiul teritorial existent între unităţile administrativ-teritoriale Miroslava şi Iaşi, care afectează şi zona în care ar urma să fie realizate trecerile. Întârzieri se înregistrează şi în cazul proiectului de modernizare a 11 treceri la nivel cu calea ferată, din cauza lipsei proiectanţilor autorizaţi şi lipsei ofertelor de la procedurile de achiziţie, urmând ca, acolo unde este posibil, lucrările să fie realizate prin forţe proprii de către CFR Infrastructură”, a declarat Marian Şerbescu.

SURSA.ZIARULEVENIMENTUL.RO

No Comments Yet.

Leave a comment