Ieşenii, urmăriţi cu camerele video când aruncă gunoiul!

Motivat, în principal, de creşterea costurilor de producţie, Salubris va majora din nou (după ianuarie 2019) tarifele la salubritate * noutatea constă în faptul că ieşenii care colectează selectiv vor achita sume mai mici cu 3-12 lei comparativ cu cei care aruncă gunoiul la întâmplare * aplicarea tarifelor diferenţiate se va face apelându-se la tehnologie, punctele gospodăreşti urmând a fi monitorizate video de Poliţia Locală!

De câţiva ani, Salubris SA împreună cu Primăria Municipiului Iaşi au implementat un sistem de colectare separată a deşeurilor, susţinut prin modernizarea dotărilor existente, achiziţia de utilaje ecologice şi performante şi implementarea de tehnologii moderne. În plus, 60% din totalul centrelor gospodăreşti din oraş au fost modernizarea prin înlocuirea containerelor cu module capsulate, fapt care, în mod logic, ar trebui să crească gradul de colectare selectivă a gunoiului menajer. Din păcate, eforturile operatorului de salubritate nu sunt dublate de creşterea simţului civic al cetăţenilor, mulţi ieşeni continuând să ignore faptul că fiecare tip de deşeu trebuie depozitat în containerul adecvat. Este vorba strict de cei care locuiesc la bloc. „La case suntem campioni pe colectare selectivă, după ce am reuşit să dotăm gospodăriile cu 9.000 de pubele. De aceea, începând cu 1 august, am trecut la o colectare bilunară a deşeurilor colectate separat, iar până la finele anului o vom face de patru ori pe lună. La blocuri, însă, avem probleme. Aici, lipsa educaţiei generează ignoranţă. Unii au înţeles că trebuie să colecteze selectiv, colectare care începe din apartament astfel încât, atunci când duci gunoiul, pui fiecare categorie de deşeu la locul său. Alţii nu o fac, probabil din comoditate. Sunt şi mai greu de verificat. Nu înţeleg că, de exemplu, o murătură aruncată în containerul cu hârtie îmi compromite cartonul, pe care nu mai pot să-l vând”, a spus Cătălin Neculau, şeful Salubris.

Minim trei lei diferenţă de preţ

Pornind de la aceste considerente, la care se adaugă faptul că nu sunt respectate directivele Uniunii Europene, prin care cetăţenii au obligaţia de a recicla minimum 50% din gunoiul produs, săptămâna trecută a fost elaborat un proiect  de hotărâre în care apar schimbări majore. Altfel spus, cine nu depozitează selectiv, va plăti mai mult, măsura fiind valabilă atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru persoanele juridice. Tarifele vor suferi modificări şi din cauza majorării costurilor de producţie ale Salubris după ce operatorul de salubritate a cheltuit sume importante pentru înnoirea parcului auto. Prima modificare vizează locuitori de la blocuri şi care nu depozitează corect deşeurile. În acest caz, pentru o persoană, tariful creşte de la 10,28 lei la 13,01 lei. În schimb, ieşenii care depozitează corect, vor plăti 9,25 lei (8,85 lei preţ vechi).

Majorările îi vizează şi pe ieşenii care locuiesc la case şi care nu depozitează selectiv. O persoana va plăti 18,09 lei (14,59 lei tarif vechi), cu aproape şase lei mai mult decât un cetăţean corect, care va achita 13.66 lei (12,90 lei tarif vechi). În aceeaşi notă, tarifele sunt diferenţiate şi pentru familiile cu două persoane: 30.96 lei (25,03 lei preţ vechi) pentru cele unde nu sunt respectate obligaţiile impuse, respectiv 23,56 lei (22,20 lei tarif vechi) pentru cele corecte. La trei persoane, avem următoarele valori: 42,49 lei (34,40 lei preţ vechi) pentru cele care nu colectează corect, respectiv 32,49 lei (30,58 lei tarif vechi) pentru cele care depozitează gunoiul unde trebuie. Evident, la patru şi mai mult de patru persoane, diferenţele de tarif ating diferenţe majore: 51,53 lei (41,69 lei tarif vechi) faţă de 39,31 lei (37,03 lei tarif vechi) în cazul familiilor cu patru persoane, respectiv 57,99 lei (46,92 lei tarif vechi) faţă de 44,26 lei (41,68 lei tarif vechi) în cazul celor cu mai mult de patru persoane. În cazul gospodăriilor care produc mai multe deşeuri decât cele estimate de Salubris, surplusul va fi tarifat în plus pe metru cub. Astfel, preţul creşte de la 81,89 lei la 97,45 lei, pe sistemul „plăteşti pentru cât arunci”. Regula este valabilă şi pentru firme. Astfel, agenţii economici care nu colectează corect vor plăti 123,32 lei/mc faţă de 100,27 lei cât era până acum. Firmele care fac corect depozitarea vor plăti 95,50 lei/mc în loc de 89,67 lei/mc. Totodată, deşeurile provenite din activităţi comerciale pot fi depozitate direct la groapa de gunoi de la Ţuţora contra unui tarif de 186,83 lei/tonă (tariful actual este de 157 de lei/tonă). Colectarea de hârtie, metal, plastic şi sticlă este gratuită.

Camere video conectate la birourile Poliţiei Locale

Cătălin Neculau mai spune că va trimite din nou pe teren echipe care să ducă muncă de convingere cu ieşenii de la bloc. Apoi, va apela la tehnologie. „Încă de la venirea mea la conducerea Salubris am avut un singur obiectiv: să aduc digitalizarea în slujba noastră. Tehnologiile au avansat şi nici nu mai sunt atât de scumpe. Intenţionăm ca după securizarea punctelor gospodăreşti să dotăm punctele gospodăreşti cu camere video pentru o monitorizare live, apoi să creăm un dispecerat către Poliţia Locală, singura care poate aplica amenzi. Se aplică tariful maxim dacă depozitarea nu este corectă şi eventuale amenzi. Dacă administraţia locală şi-a făcut temele, este rândul cetăţeanului să înţeleagă că trebuie să-şi aducă contribuţia la colectarea separată a deşeurilor”, a încheiat şeful Salubris.

SURSA.ZIARULEVENIMENTUL.RO

No Comments Yet.

Leave a comment