Ghidul pacientului cu simptome de COVID-19

Ministerul Sănătăţii a elaborat un ghid al pacientului care stabileşte unde ne putem testa, cine ne evaluează şi ne prescrie tratamentul, ne informează STIRI.TVR.RO. Procedura ne spune şi care sunt simptomele care trebuie să ne îngrijoreze şi când se impune să sunăm la 112.

Primul pas pe care trebuie să-l facă orice persoană care se simte rău şi are simptome specifice COVID, precum febră, tuse, probleme de respiraţie sau lipsa gustului şi a mirosului este să anunţe medicul de familie.Testarea se poate face nu numai la medicul de familie, ci si la un laborator, la farmacii sau la camera de garda a unui spital. Până la primirea rezultatului, persoana testata trebuie să stea în izolare.Dacă un pacient este confirmat cu Covid, atunci va putea fi evaluat de medicul de familie, dar poate merge şi la cele peste 230 de centre de evaluare din toată ţara.Guvernul a aprobat înfiinţarea acestor centre de evaluare pe lângă spitale.

Pacienții cu COVID-19 monitorizați la domiciliu vor fi îndrumați de urgență pentru investigare (...) prin intermediul serviciului 112, dacă are următoarele simptome:

- febră înaltă persistentă mai mult de 5 zile (...);

- tuse seacă intensă sau care se accentuează;

- saturație de oxigen < 94% la pacientul fără afectări respiratorii anterioare COVID-19;

- dispnee nou apărută sau accentuarea unei dispnei preexistente;

- dureri toracice la inspirul profund;

- astenie marcată;

- mialgii intense.(INTEGRAL PE STIRI.TVR.RO)

SURSA.STIRI.TVR.RO

No Comments Yet.

Leave a comment