Fortus, extremă urgenţă! 400 de muncitori ieşeni, neplătiţi de câţiva ani

„Dacă pentru cei 73 de actuali salariaţi s-au găsit soluţii astfel încât aceştia să fie cu plata la zi şi să încaseze în continuare un salariu în mod legal, pentru cei 400 de disponibilizaţi, deşi se află într-o situaţie socială mult mai gravă datorată lipsei unui loc de muncă, ca urmare a disponibilizării, nu s-au găsit soluţii”, spune deputatul ieşean Vasile Cîtea (PSD), într-o recentă interpelare parlamentară ce vizează situaţia de la Fortus Iaşi

În iunie 2003, 81,3% dintre acţiunile Fortus Iaşi (fostă Combinatul de Utilaj Greu Iaşi) au fost cumpărate de către compania Metalexportimport, pentru 8 milioane euro. În 2007, ca urmare a datoriilor acumulate la creditori şi la stat, companiei i s-a iniţiat starea de insolvenţă.

Din cauza acestei situaţii, angajaţii au început să fie disponibilizaţi. Astfel, din cei 11.000 de salariaţi pe care combinatul îi avea în 1989, astăzi mai figurează în registrul angajaţilor doar 73. La începutul anului trecut, societatea a anunţat că urmează să încheie contractele de muncă a 260 de salariaţi din cei 339 câţi mai figurau atunci pe statusul de plată. Motivele invocate de administratorul judiciar al Fortus vizau starea economico-financiară a societăţii, dar şi faptul că din anul 2015 aceasta şi-a întrerupt activitatea.

Dintre aceştia, doar cei 73 de salariaţi rămaşi activi şi-au primit toate salariile din urmă, ajungând la zi. Restul de aproximativ 400 de angajaţi disponibilizaţi, inclusiv anul trecut, nu au văzut niciun leu.

Coşmarul unităţii industriale a început odată cu dosarul de insolvenţă din 2007, care a fost transformat în dosar de reorganizare judiciară din 2013, şi anume dosarul 2291/99/2007, care este pe rolul Tribunalului Târgu Mureş, după cum se precizează într-o interpelare a deputatului ieşean Vasile Cîtea făcută ministrului Economiei.

Se mai arată că, în speţe conexe cu acest dosar, mai sunt alte patru dosare aflate unul pe rolul instanţelor din Târgu Mureş, şi trei pe rolul instanţelor din Iaşi, ultimele două din anul 2018.

Din dosarul de insolvenţă transformat ulterior în dosar de reorganizare judiciară, se desprinde că în cazul Fortus Iaşi s-au făcut încasări consistente în perioada august 2015 - decembrie 2018 din vânzarea de deşeuri metalice, vânzare de active, precum şi din valorificarea de mijloace fixe. „În toată această perioadă, deşi plata către salariaţii disponibilizaţi, conform legii, avea statut de privilegiu de rang superior, salariaţii au primit foarte puţini bani. În schimb, s-au făcut plăţi consistente, dar nu către angajaţi, ci către tot felul de alte servicii, cheltuieli cu combustibilii, cheltuieli cu firmele de consultanţă, plata unor terţi creditori, plata unor anunţuri publicitare precum şi remuneraţia administratorului judiciar care s-a ridicat la enorma sumă de 107.194 de lei la un activ contabil de 297.636.537 lei calculat la data de 1 ianuarie 2018”, spune deputatul Vasile Cîtea.

Administratorul judiciar Mureş Insolvency SPRL este răspunzător direct atât pentru relaţiile cu salariaţii, cât şi de modul în care sunt distribuite sumele avute la dispoziţie, însă a refuzat să achite drepturile salariale restante.

În răspunsul oferit de ministrul Bădălău se menţionează că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a contestat mai multe din plăţile făcute de administratorul judiciar către aşa-zişi prestatori de servicii curente (în contextul în care societatea nu are activitate), în detrimentul creditorilor din tabelul de creanţe, inclusiv salariaţii, însă demersurile juridice ale AAAS au fost respinse de către judecătorul sindic, cel care pronunţă şi judecă hotărârea de deschidere a procedurii de insolvenţă.

Salariaţii, deşi iniţial au dat crezare explicaţiilor administratorului judiciar, şi-au dat seama că în mod legal doar acesta este răspunzător pentru neplata salariilor, îndreptându-se cu cereri de judecată către judecătorul sindic care soluţionează dosarul de reorganizare judiciară, cererile acestora aflându-se pe rolul Tribunalului Specializat Mureş

Această cauză a fost respinsă pe fond de către judecătorul sindic care, ulterior, a fost transferat la Curtea de Apel Târgu Mureş, unde a încercat să facă parte din completul care a fost desemnat să soluţioneze recursul promovat de foştii angajaţi. Aceştia au formulat cerere de recuzare împotriva acestui judecător şi, după îndepărtarea acestuia din complet, a fost admis recursul lor prin Decizia pronunţată pe 3 iulie a.c., în sensul că obligă administratorul judiciar să achite drepturile salariale restante ale creditorilor aşa cum sunt ele cuprinse în evidenţa contabilă a debitoarei, proporţional cu drepturile salariale.

De menţionat că acţiunea a fost promovată doar de aproximativ 80 dintre foştii angajaţi, iar Decizia pronunţată va avea efect doar pentru aceştia, însă este dreptul legal şi al celorlalţi foşti salariaţi să acţioneze în judecată administratorul judiciar pentru a-l obliga să li se achite drepturile restante, se arată într-un document al Ministerului Economiei, care sprijină toate demersurile realizate de către AAAS pentru rezolvarea problemelor SC Fortus SA.

SURSAZIARULEVENIMENTUL.RO

No Comments Yet.

Leave a comment