Contract de peste trei milioane de euro reziliat subit în subsolul Spitalului de Recuperare

Deşi nu a informat deloc până acum opinia publică despre eventuale deficienţe, primarul spune acum că nu este mulţumit de ritmul lucrărilor de reabilitare termică a Spitalului de Recuperare. Firma care lucra aici avea patron italian, era înfiinţată în 2016 şi anul trecut a avut 0 (zero) cifră de afaceri

Primăria a reziliat contractul de lucrări pentru reabilitarea termică a Spitalului de Recuperare. Decizia este una surprinzătoare, având în vedere că municipalitatea nu a informat anterior despre eventuale nemulţumiri cu privire la derularea contractului. Primarul Mihai Chirica a declarat ieri că nu este mulţumit de ritmul lucrărilor şi a susţinut că a existat o corespondenţă între instituţie şi constructor, iar rezilierea este de comun acord. „Reziliem contractul, avem şi acordul celeilalte părţi. Vom vedea mai departe dacă mergem sau nu în instanţă cu ei. În niciun caz nu mai putem aştepta ca ei să nu se mobilizeze; ei nu au făcut mare lucru, au intrat o dată în subsol, au tăiat alte ţevi decât trebuiau, ne-au luat bani ca să reparăm, au pus schele, care nu sunt funcţionale pentru că nu urca nimeni pe ele“, a declarat primarul Chirica.

Potrivit acestuia, Agenţia de Dezvoltare Regională de Nord-Est (ADRNE) a fost informată asupra rezilierii contractului de lucrări, în contextul în care proiectul beneficiază de finanţare nerambursabilă. „Scoatem din nou la licitaţie şi încercăm să accelerăm lucrările“, a precizat Mihai Chirica. Valoarea proiectului se ridică la circa 14 milioane lei, iar lucrările vizează reabilitarea termică a clădirii şi refacerea unor instalaţii din interiorul unităţii spitaliceşti. Lucrările de reabilitare la Spitalul de Recuperare au fost câştigate de o asociere de firme condusă de compania italiană Emmeci Project & Building SRL. „Ziarul de Iaşi“ a scris despre faptul că această firmă şi-a adjudecat contractul în condiţiile în care, anul trecut, a avut zero cifră de afaceri şi o pierdere de 100.000 lei. Firma a fost înfiinţată în anul 2016 de către italianul Mario Calderone.

La licitaţia organizată de municipalitatea ieşeană, Emmeci a fost asociată cu alte două societăţi: Jonica 2001 Societa Cooperativa din Italia şi Msquared Building SRL, firmă subcontractantă deţinută tot de un italian. „Nu a fost un succes semnarea contractului cu italienii care lucrează la Spitalul de Recuperare. (...) Vom revizui proiectul şi vom organiza o nouă procedură publică de achiziţie pentru spital“, a mai spus Mihai Chirica.

Contractul a fost semnat în luna martie a.c. Atunci, primarul era mult mai optimist în privinţa „afacerii“ făcute. „Acesta este al treilea contract de lucrări cu fonduri europene pe care îl semnăm cu o companie italiană. Începutul a fost cu Palatul Braunstein şi am continuat cu lucrările la Baia Turcească. Companiile italiene au o vastă experienţă în ceea ce priveşte, pe deoparte, restaurarea şi punerea în valoare a unor clădiri monument istoric, iar, pe de altă parte, în ceea ce priveşte construcţiile medicale. Reţelele spitaliceşti din Italia sunt unele dintre cele mai performante din Europa, şi chiar şi din lume“, spunea primarul. „Sunt încântat şi fericit că-mi daţi această oportunitate şi vă mulţumesc pentru aceste cuvinte frumoase. Obligaţia mea este totală şi absolută. Ştiu că am o responsabilitate foarte mare şi veţi vedea că vom reuşi împreună“, era replica lui Mario Calderone, directorul Emmeci SRL, în cadrul conferinţei de presă comune de la semnarea contractului.

No Comments Yet.

Leave a comment