Cine sunt candidaţii din Iaşi la alegeri

Deputatul Tudor Ciuhodaru ocupă locul 7 pe lista PSD, poziţie care îi va asigura un mandat de europarlamentar. Pentru ca medicul ieşean să aibă emoţii, PSD ar trebui să aibă un scor de sub 18%, ceea ce este puţin probabil. Pe lista PNL figurează doi liberali cu legături cu Iaşul: Adrian Dupu (născut la Iaşi şi stabilit în Germania) este şef TNL Diaspora şi Marius Minea (consilier judeţean). Locurile ocupate de aceştia nu le acordă vreo şansă să intre în PE (Dupu e pe 21, iar Minea e pe 26). La fel şi în cazul alianţei USR – PLUS: cei doi ieşeni prezenţi pe listă (George Ţăranu şi Silviu Gurlui) ocupă poziţiile 23 şi, respectiv 26. UNPR are doi ieşeni candidaţi: Mircea Manolache (locul 5) şi Vasile Şalaru (locul 21). Pentru ca primul dintre ei să intre în PE, UNPR ar trebui să aibă un scor de peste 12-13%.

Tot locul 5 pe o listă de candidaţi îl ocupăşi deputatul Varujan Vosganian (ALDE), şansele lui fiind, de asemenea, reduse. Pe lista ALDE mai figurează Bogdan Ştefanachi (pro-decan Facultatea de Filosofie), respectiv pe locul 12. În cazul PMP, şeful filialei ieşene, deputatul Petru Movilă, este pe locul 8, poziţie neeligibilă. La Pro România, Vasile Roman (fost consilier personal al primarului Chirica) este pe locul 11, poziţie, de asemenea, neeligibilă. Iaşul are şi un cap de listă, fiind vorba despre actualul europarlamentar Cătălin Ivan. Anul trecut, Ivan a lansat partidul ADN, dar organizaţia nu a fost înregistrată juridic în timp util. În schimb, Ivan deschide lista Pro Demo, însă şansele ca acest partid să treacă pragul electoral sunt reduse. Pe lista Pro Demo mai sunt doi ieşeni (Dumitru Moisă - 7 şi Diana Hostiuc - 20).

Salariul unui europarlamentar: 6.500 euro/lună

Din declaraţia de avere depusă de Cătălin Ivan putem afla salariul pe care acesta l-a ridicat lunar de la PE în cursul anului trecut: peste 6.500 euro, respectiv aproape 80.000 euro pe an. Unii dintre candidaţii ieşeni de pe listele partidelor au avut, în 2018, venituri apropiate. De exemplu, Adrian Dupu (PNL) a încasat peste 75.000 euro la jobul din Germania, în timp ce Tudor Ciuhodaru (PSD) a avut peste 70.500 euro din mai multe surse (Parlament, Spitalul de Neurochirurgie, Universitatea „Gh. Asachi”, Universitatea Apollonia şi Institutul de Psihiatrie Socola). Din declaraţiile de avere ale celor doi rezultă că în timp ce liberalul are de recuperat 220.000 euro de la trei persoane fizice cărora le-a acordat împrumuturi, Ciuhodaru trebuie să returneze circa 65.000 euro (cea mai mare parte a datoriei datează din acest an). Deputatul Vosganian dispune de active financiare considerabile de peste 135.000 euro, în timp ce independentul George Simion a vândut, în martie 2019, un apartament, cu aproape 60.000 euro, bani pe care îi utilizează, conform propriilor precizări, pentru campania electorală la aceste alegeri. Candidaţii ieşeni „latifundiari” sunt Mircea Manolache (20 terenuri, 3 vile şi un apartament) şi Petru Movilă (8 terenuri, 4 vile şi un apartament).

Anul trecut, deputatul PMP a vândut un autoturism (4.000 euro) şi un teren (132.600 euro), iar activele financiare actuale se apropie de 100.000 euro. De remarcat şi pensia încasată în 2018 de candidatul Pro România, Vasile Roman: 130.000 lei, respectiv circa 11.000 lei în fiecare lună. O sumă identică a constituit venit şi pentru pro-decanul Facultăţii de Filosofie, Bogdan Ştefanachi, de la Universitatea „Al.I. Cuza”. Alegerile europarlamentare vor avea loc pe 26 mai, iar numărul de alegători din judeţul Iaşi, valabil la data de 31 martie 2019, ajunge la peste 770.000 de persoane. La alegerile europarlamentare din 2014, s-au prezentat la urne aproape 195.000 de ieşeni, ceea ce a înseamnat, raportat la numărul de alegători de atunci (706.000), o prezenţă de aproximativ 28%.
SURSA ZIARULDEIASI.RO

No Comments Yet.

Leave a comment