4 milioane lei pentru vizita Papei. Marile proiecte de investiții din bugetul local

În 2019 sunt mai puţini bani din resurse proprii pentru investiţii decât au fost anul trecut. Noroc cu proiectele cu finanţare europeană care ar beneficia de 150 de milioane lei nerambursabili. Însă este foarte posibil ca, până la sfârşitul anului, să nu atragem toţi aceşti bani, licitaţia la unul dintre proiectele cele mai mari (reabilitarea liniilor de tramvai) fiind în desfăşurare.Proiectele derulate cu fonduri europene reprezintă cele mai mari investiţii ale Primăriei pe anul curs. Primarul Mihai Chirica a anunţat ieri că bugetul local pe anul 2019 ajunge la circa 764 milioane lei, iar aproape 300 milioane lei din această sumă este dedicată cheltuielilor de dezvoltare. Proiec­tele privind reabilitarea liniilor de tramvai şi a reţelelor de termoficare sunt prin­cipalele investiţii, după valoare. La acestea se adaugă restaurarea unor monumente istorice (Palatul Braunstein, Mă­năstirea Frumoasa, Baia Turcească, Mu­zeul de Istorie Naturală). În total, pro­iectele cu finanţare europeană ajung la circa 180 milioane lei, iar cea mai mare a sumei este nerambursabilă (150 milioane lei). Celelalte investiţii, din resur­se proprii, vizează lucrări în continuare la unele proiecte începute în anii anteriori, în special infrastructura de transport.

„În afara fondurilor europene care sunt într-o creştere evidentă, fondurile de investiţii din resurse proprii sunt mai mici decât cele propuse anul trecut“, a comentat primarul Mihai Chirica.

În context, edilul a amintit că Guvernul a mărit unele alocări pentru autorităţile locale, dar, în acelaşi timp, a obligat primăriile la cheltuieli suplimentare faţă de anii trecuţi, mai ales la capitolul bugetar privind asistenţa socială. Dacă bugetul local ajunge la aproape 764 milioane lei, cel general (care include şi instituţiile din subordine) trece de pragul de un miliard de lei.

„Este un buget echilibrat care răspunde tuturor provocărilor pe care municipiul Iaşi le are în această perioadă“, a spus Mihai Chirica.

Bani pentru proiectarea unui nou stadion

Cele mai mari lucrări de investiţii la obiective în continuare vizează infrastructura de transport. Printre acestea se numără reabilitarea de străzi, construirea podului peste Bahlui în zona Cicoarei şi modernizarea trotuarelor şi a aleilor din cartiere. În total, peste 40 milioane lei din resurse proprii, bani în care sunt incluse şi mai multe documentaţii tehnice pe care Primă­ria vrea să le facă în pregătirea unor pro­iecte: expertize (pasajele ACB şi Socola) şi proiectare (liniile de tramvai finanţate de UE, sistem e-ticketing).

O altă investiţie importantă a municipalităţii în acest an constă în continuarea lucrărilor la ansamblul de locuinţe din Grădinari (6 milioane lei). Primarul Chirica a estimat ieri că, pâ­nă la sfârşitul anului, vor fi finalizate pri­mele două tronsoane, iar anul viitor, alte două.

În ceea ce priveşte investiţiile noi, suma prevăzută este relativ mică: 16,4 milioane lei, iar una dintre cele mai mari alocări este pentru proiectarea unui stadion municipal (3,7 milioane lei). Municipali­tatea are în vedere ambele soluţii: moder­nizarea stadionului din Copou sau ampla­sarea stadionului în altă zonă.

„Am încercat să sondăm un pic un punct de vedere al comunităţii sportive ieşene şi care, într-adevăr, consideră că cel mai bun loc pentru stadion rămâne în continuare Copo­ul, având în vedere că istoria acestui club este legată de dealul Copoului. Dar pro­babil că proiectanţii pot veni şi cu alte soluţii“, a comentat Mihai Chirica.

Alte 3,8 milioane lei sunt prevăzute pentru amenajarea de terenuri de sport la instituţii şcolare, iar un milion de lei pentru proiectarea unei Săli de sport.

În rest, municipalitatea îşi mai propune ca proiecte noi: lucrări la scările rulante de la Hala Centrală, realizarea unei benzi suplimentare de circulaţie adiacente pasajului Octav Băncilă, înfiinţarea unui sistem de avertizare sonoră la trecerile de pietoni semaforizate pentru persoane cu deficienţe de vedere, montarea unui sistem de iluminat arhitectural la Palatul Roznovanu, amplasarea de panouri video stradale şi achiziţia de diverse dotări.

Aproape 4 milioane lei pentru vizita Papei

Faţă de anii precedenţi, Primăria a trimis ieri consilierilor locali şi lista evenimentelor ce urmează să fie finanţate în acest an. Fără îndoială, cea mai importantă manifestare este vizita Papei Francisc pe 1 iunie, eveniment pentru care municipalitatea a alocat 3,8 milioane lei.

„Din aceas­tă sumă, încercăm să asigurăm măsurile organizatorice care sunt de excepţie având în vedere numărul extraordinar de mare de oameni pe care îl aşteptăm la Iaşi“, a precizat Mihai Chirica.

Alte evenimente care vor beneficia de finanţare de la bugetul local în anul curs sunt: Festivalul Internaţional al Educaţiei (2,3 milioane lei), Sărbătorile Iaşului (2 milioane lei), Sărbătorile de iarnă (2,1 milioane lei), precum şi alte aproape 60 de manifestări în cazul cărora alocările nu trec pragul de 350.000 lei/eveniment.

Proiectul bugetului local, în variantă extinsă, a fost publicat de Primărie pe site-ul propriu, ieri după-amiază, în cadrul secţiunii „Bugetul local“. Cei interesaţi pot consulta întreaga listă de investiţii şi alocările pe fiecare capitol bugetar în parte. Municipalitatea a programat şi două dezbateri publice pe tema bugetului: prima va avea loc sâmbătă (ora 10.00), iar cealaltă, luni (ora 17.00).
SURSA ZIARULDEIASI.RO

No Comments Yet.

Leave a comment