Amigdalita acuta

Amigdalita acuta. Metode de diagnostic si tratament

 Amigdalita acuta este o boala foarte frecventa, intalnita mai ales la copii care reprezinta inflamatia amigdalelor si faringelui si are ca principal simptom durerea in gat.

Semnele si simptomele depind de cauza care a determinat boala. De obicei, anginele virale au o simptomatologie mai moderata decat anginele bacteriene.

Semnele si simptomele amigdalitei virale:
-debut lent,

-senzatia de uscaciune in gat,
-febra mica,
-dureri in gat de intensitate scazuta,
-ganglionii de la baza gatului nedurerosi,

Semnele si simptomele amigdalitei bacteriene:
-debut brusc,
-stare generala alterata,

-dureri intense in gat,
-febra mare cu frison si transpiratii,
-ganglioni durerosi,
-depozite de puroi.

Cauze:

Cauza principala este de natura virala, implicati mai ales fiind adenovirusurile, virusurile gripale si paragripale.

Cauzele bacteriene se intalnesc in proportie mai mica dar sunt mai agresive cu o simptomatologie mai grava si mai greu de tratat. Principala bacterie implicata este Streptococul beta-hemolitic de grup A. Este bine sa stiti ca daca boala nu e tratata corespunzator sau anginele se repeta de multe ori, aceasta bacterie poate afecta, plecand de la niveul gatului inima, rinichii si articulatiile determinand boala cunoscuta sub numele de RAA (reumatism articular acut).

Metode de diagnostic:

-exudatul faringian, care poate pune in evidenta microbul care a declansat boala.

-hemoleucograma prezinta o crestere a nmarului de leucocite in amigdalitele bacteriene sau scadere a numarului lor in anginele virale,

-VSH (viteza de sedimentare a hematiilor-celulelor rosii) este de obicei crescut,
-examenul de urina pentru a detecta o eventuala atingere renala,
-ASLO-arata daca angina este ne natura streptococica, caz in care este crescut,
Tratament

Formele usoare de amigdalita, fara puroi, cu stare generala buna, fara febra prea mare, fara dureri intense in gat se trateaza acasa. Se recomanda repaus la pat pe toata perioada febrila, o alimentatie si hidratare corespunzatoare. Pentru combaterea febrei se recomanda antitermice si antiinflamatoare, iar pentru durerile in gat se pot administra antiseptice locale.

Daca febra creste, starea generala se altereaza sau durerile in gat se intensifica trebuie sa ne adresam medicului deoarece este posibil sa fie vorba de o suprainfectie bacteriana.

In cazul amigdalitelor intens eritematoase sau amigdalitele pultacee, cu febra mare, cu dureri in gat intense si cu stare generala alterata este nevoie de spitalizare pentru tratament de specialitate sub supraveghere medicala.

No Comments Yet.

Leave a comment